8 tanács a téli autózáshoz

Télen mindenki újra és újra vizsgázik autóismeretből. A statisztikák szerint az első havazások idején történik a legtöbb téli baleset, mert nem vagyunk rá felkészülve.

Ma, amikor bármelyik napsütéses téli napon lehet hóvihar egy órán belül, muszáj időben felkészülni, nem csupán fizikailag, de a fejünkben is.

Ezért most végig veszünk 8 tanácsot a biztonságos téli autózáshoz.

Felkészülés a téli autózásra

1.Téli gumi szükséges a téli autózáshoz!

A Négy évszakos gumi nem téli gumi, de jobb mintha nyári gumival vágnánk neki a télnek. Nem érdemes ezen spórolni.

2.Az akkumulátort is ellenőrizni kell, úgyis nehéz dolga lesz a téli hidegben. A szervizek egy részében ingyen bemérik a teljesítőképességét. Amikor téli hajnalon beülünk az autóba, ne kapcsoljunk világítást, zenét, ezt – azt, hanem hagyjuk kicsit dolgozni, melegedni az akkumulátort anélkül, hogy egyből 100%ot várnánk tőle.

Téli autózás – indulás előtt

3.Télen induláskor fokozatosan melegíteni, járatni a motort. Az ablak kívül fagyott, belül párás, úgysem tudunk indulni. hagyjuk, hogy lassan összeszedje magát az autó.

4. Ablaktörlő lapátok legyenek este felhajtva, különben reggelre ráfagy az ablakra, és az első mozdulatnál elszakad a gumi.

5. Indulás előtt le kell kapirgálni a jeget az ablakról, vagy a fűtést az első és hátsó ablakokra irányítva várni, mielőtt elindulunk.

Menet közben ne spricceljük az ablakmosó folyadékot, mert menet közben gyorsan elpárolog az alkoholos része, a víz viszont vékony rétegben ráfagy az ablakra. Csak akkor spricceljünk, ha biztosak vagyunk benne, hogy ablak már kellően átmelegedett.

A téli autózáshoz szükséges felszerelésről a Készülj fel a téli autózásra című írásunkban írunk bővebben, érdemes végig elolvasni.

A téli autózás trükkjei

6. Lassabban vezessünk, és nagyobb fékútra számítsunk útközben. Ezen kívül készüljünk arra, hogy nem adják meg nekünk az elsőbbséget. A tapasztalatlanabb autósok csúsznak a jeges úton, nem szabad arra számítani, hogy meg tudnak állni, amikor kellene.

7. Csúszós úton kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat.

8. Fékezni nem hirtelen taposással, hanem inkább motorfékkel. Ha még csúszunk és nem lassulunk eléggé, de már nem is száguldunk, akkor lehet a járdaszélnek kormányozni az autót, ha ezzel nem veszélyeztetünk senkit.

Összegezve

A téli autózásra már ősszel el kell kezdeni felkészülni. Az autó állapotát ellenőrizni kell, a téli gumit be kell szerezni, vagy elő kell venni a garázsból. Érdemes gyakorolni akár fejben, akár gyakorló pályán a téli, csúszós típusú autóvezetést, hogy ne élesben jöjjünk rá, ilyesmi még sohasem történt velünk.

Télen vezessünk lassabban, számítsunk hosszabb fékútra, és kezdő autóvezetőkre. Felejtsük el, hogy elsőbbségünk van, és kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat. Ha mégis megtörtént a baj, hívjon minket.

Hasznos linkek: Autómentés Külföld Autómentés Budapest Autómentés Pest megye Ránk számíthat! Ha úgy alakul, hogy az utakon ragad, csak hívja diszpécserünket a következő telefonszámon: +36 70 62 62 777 Hamar érkezik a segítség. Budapest, külföldön és belföldön éjjel-nappal mozgósíthatóak vagyunk, így szó szerint bármikor meg tudjuk Önt és autóját menteni. Várjuk hívását!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

peter2000 bemutatkozása

Csupek Péter, autómentő vagyok. 10 éves szakmai tapasztalattal megbízhatóan állok rendelkezésére, ha autó,- motor, furgon mentésre, szállításra van szüksége. Mélygarázsból mentés, bikázás, félretankolás esetén is forduljon hozzám bizalommal a hét minden napján 0-24-ig! +36 70 62 62 777

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.