Előzze meg a karambolt

A mai rohanó világban, sajnos a legelemibb odafigyelésre is alig van időnk. Visz a rutin, három dolgot csinálunk egyszerre akkor is, ha éppen autót vezetünk.

Magyarországon az idei év első felében több, mint kétezer baleset történt. Szeretjük azt hinni, hogy a baj mindig csak valaki mással esik meg. de sajnos ez nem így van. Nekünk kell vigyázni, nekünk kell megelőzni a karambolt.

Hogyan tudjuk megelőzni a karambolt?

Nem fog a meglepetés erejével hatni, hiszen ha van jogosítványunk, akkor pontosan tudjuk, mit kell tenni, hogy csökkentsük a baleset lehetőségét. De álljon néhány emlékeztető jó tanács. Illetve ezek nem jó tanácsok, hanem szabályok, aminek a betartását számon fogják kérni rajtunk.

Ezeket ne feledje vezetés előtt! Jusson eszébe minden alkalommal!

Ittas állapotban ne üljön a volán mögé! Egyrészt tilos, másrészt pedig… megvan a jelenet a Wall Street farkasaiból, amikor fülig bedrogozva hazavezeti az autót, és meg van győződve róla, hogy simán hazaért? Közben meg az autó pedig romokban. Ez csak filmen vicces. Arról nem szólt a fáma, hogy hányan emberen és életen gázolt át, míg „simán hazaért”.

Egy hosszú napot követően ne üljön autóba! Fáradtan vezetni, főleg este, esetleg csúszós utakon, semmi jóra nem vezet. Főleg, ha gyakran kell ilyet csinálni, akkor a nagy számok törvénye alapján, egyszer beüt a baj.

Nedves útviszonyok esetén alkalmazkodjon az adott körülményekhez, tartson nagyobb követési távolságot! Ez egyértelmű, mindig az fizet, aki hátulról beleszáll az előtte lévő autóba.

Mellőzze a telefon használatát, és ne cseteljen ismerőseivel kormányzás helyett! A katonaságnál, őrség idején nem adták oda a beérkező postát. Miért? Azért mert fegyver volt az őrnél, és ha a feleség éppen azt írta a levélben, hogy baj van, akkor a katona figyelme már nem az őrségen volt. Fegyverrel a kézben. Az autó is fegyver, számtalan baj és probléma okozója volt már figyelmetlen kezekben. Vagy vezet, vagy telefonál. Ha mindkettőt csinálja, akkor valamelyikkel hibázni fog.

Ha bepottyanna bármi, vagy megcsípi egy bogár, vezetés közben, először parkoljon le, és csak utána hárítsa el a bajt! A volán mögött egyáltalán ne hajkurássza az autóban lévő rovarokat! A kormány könnyen mozdul, és az autó máris a szembe sávban van. Húzódjon le, és mindenki hazaér épségben.

Ha mégis megtörtént a baj

Először is, meg kell győződni arról, hogy történt-e személyi sérülés, és segítséget kell hívni. ez általában a rendőrt, de lehet, hogy a mentőt, sőt a tűzoltót is jelentheti, az esemény súlyosságától függően.

Ha az autópályán robban le, akkor kiemelten FONTOS a baleset megelőzés

Az autópályán az autó gyorsan közlekednek. Ön útban lesz a lerobbant autóval. Veszélyben lesz.

Azonnali teendők az autópályán:

  • Kapcsolja be az elakadásjelzőt!
  • Azonnal álljon félre a leállósávba!
  • Ha a jármű még működőképes, menjen el egy segélykérő helyre!
  • Vegyen fel fényvisszaverő mellényt!
  • Tegye ki az elakadásjelző háromszöget!
  • Ha a leállósávban tudott csak megállni, szálljon ki és menjen távolabb a járműtől a biztonság kedvéért! Legalább Ön ne sérüljön meg egy másodlagos balesetben.
  • Vegyen igénybe műszaki segítséget! Hívjon minket.

A karambol esetén szükséges teendőket részletesebben a

Az autópályán az autó gyorsan mennek. Ön útban lesz a lerobbant autóval. veszélyben lesz.

A karambol esetén szükséges teendőket részletesebben a Teendők karambol esetén című cikkünkben tudja elolvasni.

Hasznos linkek:

Autómentés
Budapest

Autómentés
Pest megye

Ránk számíthat!

Ha úgy alakul, hogy az utakon ragad, csak hívja diszpécserünket a következő
telefonszámon:

+36 70 62 62 777

Hamar érkezik a segítség. Budapest, külföldön és belföldön éjjel-nappal
mozgósíthatóak vagyunk, így szó szerint bármikor meg tudjuk Önt és autóját menteni. Várjuk hívását!Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

peter2000 bemutatkozása

Csupek Péter, autómentő vagyok. 10 éves szakmai tapasztalattal megbízhatóan állok rendelkezésére, ha autó,- motor, furgon mentésre, szállításra van szüksége. Mélygarázsból mentés, bikázás, félretankolás esetén is forduljon hozzám bizalommal a hét minden napján 0-24-ig! +36 70 62 62 777

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.