Karambol esetén a tudás életet menthet, és pénzt

Amikor baj történik, például karambol esetén, nehéz mindent megfelelően csinálni. A szabályok, a KRESZ, a biztosítás és a papírmunka mind – mind lehetőség, hogy elcsússzunk rajta.

Azonban ha felkészültek vagyunk, és tudjuk, mit kell tenni, nagyobb eséllyel zárul a történet biztonságosan.

Nézzük hát, mi a tennivalónk baleset, karambol esetén.

Baleset, karambol esetén a teendők

Amikor karambol történik, először a KRESZ szerint kell eljárnunk. kapcsoljuk be a vészvillogót, tegyük ki az elakadás jelzőt, és ellenőrizzük, hogy történt-e személyi sérülés.

Sérülés esetén mentőt kell hívni, és ha szükséges, elsősegélyt kell nyújtani. Értesítsük a rendőrséget is a balesetről, bár elvileg a mentők ezt megteszik hivatalból.

Ellenőrizzük, hogy nem folyik-e az üzemanyag. Ha igen, vegyük elő a tűoltó készüléket, és áramtalanítsuk az autót. Mindent ki kell kapcsolni, nem elég a gyújtást levenni.

Ezek után érdemes a balesetben részt vett összes autó rendszámát felírni. Ez fontos, hogy a rendőrség megtalálhassa a helyszínről esetleg távozó károkozót. Mivel körbenézni és a rendszámokat megjegyezni, vagy bemondani a telefonunkba rövid idő, kezdhetnénk ezzel az egész folyamatot, mert sajnos a vétkes sofőrök gyakran elhajtanak a helyszínről. Mivel nem biztos, hogy a baleset okozója az, aki velünk ütközött, ezért kell mindenki rendszámát, esetleg autótípusát is felírni. Minél több adatot tudunk megjegyezni, annál könnyebb dolgunk lesz a továbbiakban.

Amennyiben vannak tanúk, érdemes megkérni őket, hogy maradjanak a rendőrök érkezéséig, ha nem tudnak, kérjük el a nevüket, telefonszámukat. Ha a bíróságig jut az ügy, szükség lesz rájuk.

Mit tegyünk, ha megsérülünk?

Sajnos előfordulhat, hogy mi magunk sérülünk meg, válunk cselekvésképtelenné, eszméletlenné. ez esetben nem tudjuk befolyásolni az eseményeket, nem védhetjük meg magunkat. Ilyen esetre jó, ha van fedélzeti kamera. természetesen lehet, hogy megsérül, de így legalább esélyt adunk az igazságnak.

Papírmunka baleset esetén

Ha történt személyi sérülés, mire a biztosítónk elé kerül a történet, már van rendőrségi helyszínelő jegyzőkönyvünk, és jó estben tanúk is vannak.

Ha nem történt személyi sérülés, és nem hívtunk rendőrt, akkor a baleseti bejelentő lapot kell kitöltenünk. Rendőrt akkor hívjunk, ha nem tudunk megegyezni arról, ki a felelős a balesetért, különösen nagy az anyagi kár, vagy a baleset okozója ittas, vagy drog hatása alatt áll. Ilyen esetben a rendőr megállapítja a szabálysértés tényét, és ez nagy súllyal esik latba per esetén.

Gyakran megesik, hogy a vétkes fél készpénzben akarja rendezni a károkozást. Sajnos a helyszínen nem tudhatjuk, hogy az autó mennyire sérült meg, ezért ilyen esetben szinte mindig a bejelentő lap kitöltése nélkül távozó, esetleg hamis adatokat bediktáló vétkes fél jön ki jól. Inkább hívjunk rendőrt, ezzel sok kiadástól és vesződségtől kímélhetjük meg magunkat. Mert a balesetet okozó fél másnap már mondhatja, hogy nem is ő volt a hibás, csak a sokk beszélt belőle. Hívjunk rendőrt akkor is, ha sokat kell rá várni. És jegyezzünk fel minden adatot. Fényképezzünk, videózzon nyugodtan míg várakozik.

Fontos! Baleset bármikor történhet. Amennyiben Ön alkoholt fogyaszt, hiába nem Ön a vétkes fél, a bíróság el fogja marasztalni. ezért is fontos, hogy soha ne fogyasszon alkoholt, mielőtt autót vezet.

És végül, mikor a papírok kitöltve, a rendőr már szemléz, hívjon bennünket, hogy biztonságosan elszállítsuk a sérült autóját a szervizbe.

Hívjon minket. Karambol utáni teendőket az Autómentés folyamata című cikkünkben tudja elolvasni.

Hasznos linkek:

Autómentés
Budapest

Autómentés
Pest megye

Ránk számíthat!

Ha úgy alakul, hogy az utakon ragad, csak hívja diszpécserünket a következő telefonszámon:

+36 70 62 62 777

Hamar érkezik a segítség. Budapest, külföldön és belföldön éjjel-nappal
mozgósíthatóak vagyunk, így szó szerint bármikor meg tudjuk Önt és autóját menteni. Várjuk hívását!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

peter2000 bemutatkozása

Csupek Péter, tréleres autómentő vagyok. 10 éves szakmai tapasztalattal megbízhatóan állok rendelkezésére, ha autó,- motor, furgon mentésre, szállításra van szüksége. Mélygarázsból mentés, bikázás, félretankolás esetén is forduljon hozzám bizalommal a hét minden napján 0-24-ig! +36 70 62 62 777

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.