Teendők félretankolás esetén

Élete során valószínűleg mindenkivel megesett már, vagy megeshet a jövőben, hogy átmenetei figyelmetlenségnek, vagy egyéb okoknak köszönhetően járműve üzemanyagrendszeréve nem a megfelelő üzemanyag kerül. Ilyenkor az alábbiak a teendőink félretankolás esetén.

Benzin üzemanyag dízel autóban

A benzin a dízel autó motorjában oldószerként hat. A bekerült üzemanyag csökkenti a kenést, és kárt okozhat az üzemanyag pumpában. A sérült pumpában található fém részecskék pedig további problémákat okozhatnak az üzemanyag ellátó rendszerben.

Mit tegyünk?

A legfontosabb, ha még időben észrevettük a félretankolást, hogy ne kapcsoljuk be a gyújtást és ne indítsuk el az autót. Ezt követően a tartály teljes kiürítésére van szükség, vagyis minden szennyezett benzint el kell távolítani a tartályból és helyette tiszta üzemanyaggal feltölteni azt.

Dízel üzemanyag benzines autóban

Dízel üzemanyagot tankolni benzinnel működő autóba sokkal nehezebb, hiszen a dízel üzemanyag-betöltő pisztoly átmérője általánosságban nagyobb, mint a benzines autók betöltőnyílása. De természetesen előfordulhat, hogy egyéb rajtunk kívülálló okok miatt is történhet ilyen baleset.

A benzines motorok a gyújtógyertyák által generált szikra segítségével működnek. Ha dízel üzemanyag kerül bele és az autót elindítjuk, a gázolaj eltömítheti a gyertyákat és az üzemanyag-ellátó rendszert, emiatt gyújtáskimaradás tapasztalható, füstölhet és esetleg le is állhat a motor.

Benzines autó félretankolásának jelei:

  • a motor egyáltalán nem indul
  • motor csak néha és nehézkesen indul
  • a motor leáll
  • vezetés közben a kipufogó erőteljesen füstöl

Mit tegyünk?

Ha véletlenül rossz üzemanyagtípust tankolunk benzines autónkba, de még időben észrevesszük, ne kapcsoljuk be a gyújtást és ne indítsuk el a motort. Így megakadályozhatjuk, hogy a szennyezett üzemanyag bekerüljön az autó rendszerébe. Ilyenkor a tank teljes kiürítésére és tiszta üzemanyaggal való feltöltésére van szükség.

Amennyiben bármilyen mennyiségben is, de gázolaj került a benzines tankba, használjunk speciális adalékot, amely képes eltávolítani a dízel maradékokat az üzemanyag rendszerből.

Mennyi üzemanyagot tankoltunk félre?

Félretankolás esetén nem mindegy az sem, mennyi nem megfelelő üzemanyag került a rendszerbe. Ennek mértéke meghatározza a további teendőket is:

Kevesebb, mint 2 liter félretankolás

Javasolt az üzemanyagtartály teljes leeresztése, ezután az egész feltöltése, így nem okozhat semmilyen problémát sem.

Több mint 2 liter félretankolás

A legfontosabb, hogy ne indítsuk el a motort. Kérjünk segítséget egy szakértőtől, aki eltávolítja és kitisztítja majd az üzemanyagtartályt. Miután ez megtörtént, elindíthatjuk és tovább használhatjuk az autót.

Ha már csak elindítás után észleljük a problémát, álljunk, meg amilyen gyorsan csak lehet. A vezetékek és a tartály átöblítése elengedhetetlen ahhoz, hogy eltávolítsuk a szennyezett üzemanyagot.

A félretankolás lehetséges okai:

  • a tömlők színét nézve választunk márkát
  • csereautót, vagy autót bérlünk, ami eltérő üzemanyaggal működik, mint a sajátunk
  • új autót veszünk, ami más üzemanyagú, mint a régi
  • késésben vagyunk és sietünk, esetleg figyelmetlenek vagyunk

A legfontosabb, hogyha észleljük a félretankolást és annak jeleit, akkor minél előbb álljunk félre autónkkal, vagy be se indítsuk és forduljunk szakember segítségéhez, aki segíthet az üzemanyag eltávolításában, vagy a gépjármű elszállításában egészen a szervízig.

Ehhez a legjobb partner a Csupi Autómentő, aki a nap 24 órájában áll rendelkezésére a félretankolás megoldásában, vagy az autómentésben is. Önnek nincs már teendője, mint hogy hívja a +36 70 62 62 777-es telefonszámot és a segítség pár percen beül útnak is indul.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

peter2000 bemutatkozása

Csupek Péter, autómentő vagyok. 10 éves szakmai tapasztalattal megbízhatóan állok rendelkezésére, ha autó,- motor, furgon mentésre, szállításra van szüksége. Mélygarázsból mentés, bikázás, félretankolás esetén is forduljon hozzám bizalommal a hét minden napján 0-24-ig! +36 70 62 62 777

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.